Lonicera caerulea var. kamtschatica

Lonicera caerulea var. kamtschatica

Synonim lac.: Lonicera kamtschatica

jagoda kamczacka

Synonim pol.: suchodrzew jadalny

Krzew liściasty uprawiany dla wcześnie dojrzewających i jednych z pierwszych w sezonie owoców. Pochodzi z Północno-Wschodniej Azji, jest dobrze przystosowany do uprawy w Polsce. Dorasta do 1,5-2 m wysokości i podobnej szerokości. Liście są zmienne w kształcie, owalne, długości od 7 do 9 cm, zielone, od spodu niebieskawe, młode liście są miękko owłosione. Kwiaty wargowe, żółtokremowe, niepozorne, rozwijają się w pierwszej połowie kwietnia, są wytrzymałe na wiosenne przymrozki. Roślina obcopylna, do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa innych krzewów (odmian) jagody kamczackiej. Owocowanie rozpoczyna się już w 2 lub 3 roku po posadzeniu, pełnia owocowania następuje w 5 roku po posadzeniu, a z jednego krzewu średnio zbiera się od 3 do 4 kg owoców. Owoce są wydłużone, cylindryczne, maja od 1 do 3 cm długości, ich skórka jest granatowa, pokryta srebrzystym, woskowym nalotem. W smaku są słodko-winne, mniej lub bardziej słodkie, z nutą goryczki. Owoce dojrzewają na przełomie maja i czerwca oraz w czerwcu, są bogate w antocyjany, witaminy, makro i mikroelementy, korzystnie wpływające na zdrowie. Nadają się do spożywania na surowo oraz przetwarzania – wyrobu soków, dżemów, wina, suszenia i mrożenia. Krzew łatwy w uprawie, tolerują gleby piaszczyste i suche, choć najlepiej rośnie na podłożach lekko kwaśnych, umiarkowanie wilgotnych, piaszczysto-gliniastych, na stanowiskach słonecznych do półcienistych. Roślina odporna na mróz. Czasami liście mogą być porażane przez mączniaka prawdziwego, co objawia się występowaniem białych, mączystych plam na ich powierzchni.

autorzy: Wiesław Szydło; , Związek Szkółkarzy Polskich;

zasięg geograficzny Północno-Wschodnia Azja
grupa roślin liściaste
grupa użytkowa liściaste krzewy
forma krzew
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój krzaczasty rozłożysty
docelowa wysokość od 1 m do 2 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
barwa kwiatów kremowe
żółte
pora kwitnienia kwiecień
owoce niebieskie
granatowe
jadalne
pora owocowania maj
czerwiec
nasłonecznienie stanowisko półcieniste
stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże suche
podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny
rodzaj gleby piaszczysta
przeciętna ogrodowa
próchniczna
walory jadalne owoce
roślina miododajna
zastosowanie ogrody przydomowe
ogrody wrzosowiskowe
w grupach
owoce deserowe
owoce na przetwory
strefa 3

autorzy: Wiesław Szydło; , Związek Szkółkarzy Polskich;

Podział na strefy - rozwiń
UWAGA! Bazy danych Związku Szkółkarzy Polskich nie mogą by traktowane jako narzędzie do przeprowadzania wyczerpujących poszukiwań na temat prawnej ochrony odmian i nazw roślin oraz dostępności roślin w ofercie szkółek. Jednocześnie informujemy, że dokładamy wszelkich starań, aby dane prezentowane w naszym serwisie były aktualne i kompletne.

Copyright © 2013 Związek Szkółkarzy Polskich Wszelkie Prawa Zastrzeżone


projekt i realizacja: agencja reklamowa niceday