Ribes rubrum 'Rosetta'

Ribes rubrum 'Rosetta'

porzeczka czerwona 'Rosetta'

Plenna odmiana porzeczki tworząca duże i smaczne owoce, wyhodowana w holenderskim Instytucie Hodowli Roślin Ogrodniczych w Wageningen w latach 60. XX wieku. Krzewy rosną silnie, początkowo są zwarte i wyprostowane, później rozłożyste. Pędy są proste, wzniesione, liczne, średniej grubości. Pod ciężarem owoców silnie rozchylają się sięgając aż do ziemi. Liście 3-5 klapowe, jasnozielone, piłkowano-ząbkowane. Drobne, miseczkowate kwiaty pojawiają się w kwietniu. Kwiaty są obupłciowe, zielonkawe, zebrane w długie lub bardzo długie kwiatostany typu grona. W pojedynczym kwiatostanie znajduje się do 30 kwiatów. Owoce to duże lub średniej wielkości kuliste, jaskrawoczerwone jagody zebrane w dosyć luźne grona. Owoce pokrywa błyszcząca skórka, miąższ i sok mają czerwone zabarwienie. Owoce dojrzewają późno, nie osypują się po uzyskaniu dojrzałości. Są smaczne, nadają się do bezpośredniego spożycia oraz do wyrobu różnorodnych przetworów: soków, kompotów, dżemów, galaretek, nalewek. Krzewy są mało wymagające. Najlepiej rosną na glebach gliniastych, przepuszczalnych, umiarkowanie wilgotnych, na stanowiskach słonecznych. Odmiana wytrzymała na mróz i wiosenne przymrozki, mało wrażliwa na opadzinę liści, ale wrażliwa na wialkopąkowca. Polecana do sadzenia w ogrodach przydomowych.

autorzy: Joanna Najda; , Związek Szkółkarzy Polskich;

grupa roślin owocowe
grupa użytkowa krzewy owocowe
forma krzew
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój krzaczasty rozłożysty
docelowa wysokość od 1 m do 2 m
barwa liści (igieł) jasnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
pachnące
kwiatostan
barwa kwiatów żółte
pora kwitnienia kwiecień
owoce czerwone
ozdobne i jadalne
kuliste
pora owocowania lipiec
nasłonecznienie stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny
rodzaj gleby przeciętna ogrodowa
próchniczna
gliniasta
walory jadalne owoce
ozdobne owoce
pachnące kwiaty
roślina miododajna
zastosowanie owoce deserowe
owoce na przetwory
owoce mrożone
owoce na soki
owoce na wino
strefa 6

autorzy: Joanna Najda; , Związek Szkółkarzy Polskich;

Podział na strefy - rozwiń
Mapa polski

zachodnio-pomorskie pomorskie lubuskie wielkopolskie dolnośląskie kujawsko-pomorskie łódzkie opolskie warmińsko-mazurskie mazowieckie małopolskie śląskie podkarpackie lubelskie podlaskie świętokrzyskie
pokaż wszystkie
Producenci

Statystyka

Katalog zawiera:

10447 roślin

8181 roślin w produkcji

12441 zdjęć

7107 opisów

Ostatni wpis:

2020-10-30
Abies lasiocarpa 'Argentea'

Użytkowników online:

199 użytkownik online

Poznaj również...

UWAGA! Bazy danych Związku Szkółkarzy Polskich nie mogą by traktowane jako narzędzie do przeprowadzania wyczerpujących poszukiwań na temat prawnej ochrony odmian i nazw roślin oraz dostępności roślin w ofercie szkółek. Jednocześnie informujemy, że dokładamy wszelkich starań, aby dane prezentowane w naszym serwisie były aktualne i kompletne.

Copyright © 2013 Związek Szkółkarzy Polskich Wszelkie Prawa Zastrzeżone


projekt i realizacja: agencja reklamowa niceday