Lonicera caerulea var. kamtschatica 'Vostorg'

Lonicera caerulea var. kamtschatica 'Vostorg'

jagoda kamczacka 'Vostorg'

Synonim pol.: suchodrzew kamczacki 'Vostorg'

Odmiana deserowa wyhodowana w Rosji, w Bakczarskim Ośrodku Północnego Sadownictwa. Krzew owocowy uprawiany ze względu na smaczne i zdrowe owoce, jedne z najwcześniej dojrzewających w naszych warunkach klimatycznych. Dorasta do 1,8 m wysokości, przyjmuje pokrój kulisty. Pędy wzniesione, liście owalne, zielone, młode często owłosione. Kwiaty niepozorne, bladożółte, bogate w nektar, rozwijają się w pierwszej połowie kwietnia. Kwiaty są obcopylne, wymagają zapylenia krzyżowego, dlatego krzewy najlepiej owocują, gdy w ich sąsiedztwie rosną inne odmiany jagody kamczackiej, np.: 'Bakczarskij Velikan', 'Docz' Velikana', ‘Jugana’, ‘Silginka', 'Streżewczanka'. Odmiana średnio późna, owoce dojrzewają w drugiej połowie czerwca i na początku lipca, są cylindryczne, wydłużone, ciemnoniebieskie, pokryte grubą warstwą woskowego nalotu. Owoce są słodko-kwaśne, bardzo smaczne, bogate w witaminy (A, B1, B2, B6, B9, C, P), makroelementy (magnez, sód, potas, wapń, fosfor) i mikroelementy (bor, krzem, jod, bar, mangan, miedź), zawierają też antocyjany. Mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyseptyczne, wzmacniają organizm. Doskonale smakują na surowo, a poza sezonem mogą być spożywane w postaci suszu, mrożonek, dżemów, soków, nalewek. Mogą służyć jako naturalny, czerwony barwnik spożywczy. Krzewy zaczynają owocować już w drugim lub trzecim roku po posadzeniu. Po kilku latach uprawy z jednego krzewu można zebrać do 4 kg owoców. Krzewy nie są wymagające w uprawie, najlepiej jednak rosną i owocują na glebach świeżych i wilgotnych o lekko kwaśnym lub kwaśnym odczynie podłoża, na stanowiskach słonecznych. Rośliny są w pełni mrozoodporne, wykazują też wysoką odporność na wiosenne przymrozki. Kwiaty wytrzymują nocne spadki temperatury nawet do -7 st. C. Krzewy nie wymagają cięcia, dopiero po kilu latach uprawy, kiedy rośliny mocno się zagęszczą, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie roślin. Odmiana zdrowa, rzadko atakowana przez choroby i szkodniki, polecana do ogrodów przydomowych, na działki oraz do uprawy na plantacjach towarowych.

autorzy: Grzegorz Falkowski; , Związek Szkółkarzy Polskich;

pochodzenie odkrywca, hodowca (selekcjoner): Bakczarski Ośrodek Północnego Sadownictwa Rosja
grupa roślin owocowe
grupa użytkowa krzewy owocowe
forma krzew
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój krzaczasty wyprostowany
docelowa wysokość od 1 m do 2 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście półzimozielone
liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
barwa kwiatów żółte
pora kwitnienia kwiecień
owoce niebieskie
granatowe
jadalne
pora owocowania czerwiec
lipiec
nasłonecznienie stanowisko półcieniste
stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże suche
podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny
rodzaj gleby piaszczysta
przeciętna ogrodowa
próchniczna
walory jadalne owoce
roślina miododajna
zastosowanie owoce deserowe
owoce na przetwory
owoce mrożone
owoce na soki
strefa 3

autorzy: Grzegorz Falkowski; , Związek Szkółkarzy Polskich;

Podział na strefy - rozwiń
UWAGA! Bazy danych Związku Szkółkarzy Polskich nie mogą by traktowane jako narzędzie do przeprowadzania wyczerpujących poszukiwań na temat prawnej ochrony odmian i nazw roślin oraz dostępności roślin w ofercie szkółek. Jednocześnie informujemy, że dokładamy wszelkich starań, aby dane prezentowane w naszym serwisie były aktualne i kompletne.

Copyright © 2013 Związek Szkółkarzy Polskich Wszelkie Prawa Zastrzeżone


projekt i realizacja: agencja reklamowa niceday